sâmbătă, 21 ianuarie 2012

"Despre Saludos"


Cosmin DRAGOSTE, iunie 2008, in Scrisul Romanesc
Saludos e o metopie (o utopie neagra) a centrului unic de putere, care sa subordoneze intregul mecanism de gindire si de actiune planetar. Este o viziune opusa jubilatiilor neroade ale unora dintre scriitorii romani, enruziasmati pina dincolo de limite de efectele globalismului. Prin aceasta, Alexandru Ecovoiu se dovedeste deplin racordat la intelectualitatea autentica central-europeana, care tocmai resimte pe propria piele consecintele globalizarii.

Doris MIRONESCU, ianuarie 2005, Timpul
Ecovoiu seamana cu un Coelho fanatizat, profetind caderea democratiilor, dar un Coelho mai inteligent, care isi ia precautia ultima de a refuza credibilitatea deplina a eroului sau, in final.

Ciprian MACESARU, 6 octombrie 2006, Sapte Seri
Calatorul lui Alexandru Ecovoiu din Saludos mi-a amintit de Danny Boodmann T. D. Lemon Novecento al lui Alessandro Baricco. Amindoi sint nascuti pe vapor, amindoi cutreiera lumea. Asemanarile se opresc, din fericire, aici. Povestea Calatorului nu atinge monotonia din cartea italianului, care pacatuieste, mai ales spre final, printr-un exces de lirism. Saludos este un excelent roman romanesc, un roman al aventurii cunoasterii, cum s-a tot spus, in care calatoriile pline de culoare ale personajului principal, exercita o fascinatie greu de egalat, o fascinatie a libertatii absolute spre care autorul ne duce cu gindul, dar peste care, in final, planeaza o mare amenintare.

Iulia ARGINT, 28 iunie 2005, Adevarul literar si artistic
Lucru ce nu mi se mai intimplase de ceva vreme cu un roman: am citit Saludos pina la capat, fara sa las cartea din mina, cu o fluenta in lectura datorata, cred, si schemei simple la care a apelat scriitorul. Un eu narator intilneste un personaj bizar intr-un local, care, de-a lungul a citorva nopti, ii povesteste aventurile prin care a trecut, ca globe trotter, in cursul unei calatorii prin intreaga lume. Exista o combinatie de elemente antrenante, care te fac sa dai pagina dupa pagina pentru a afla cum se continua un episod, pentru a ajunge sa-ti dai seama ca esti prins pe nesimtite intr-o nada a epicului. Pentru ca povestitorul trece de la o experienta la alta repede, ca o Seherezada care nu isi incheie povestea intr-o noapte sau incepe o alta intr-un mod atragator, pentru a-si lungi viata cu inca o zi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu