miercuri, 23 ianuarie 2013

Tudorel Urian despre După Sodoma



"La fel ca unul dintre romanele precedente ale lui Alexandru Ecovoiu, Sigma (acesta însă cu o altă problematică), După Sodoma are un mare potenţial de dezbatere. El scoate în evidenţă una dintre feţele cele mai controversate ale lumii contemporane, iar problematica sa atinge în egală măsură (aşa cum protagonistul o face, la propriu, în cadrul poveştii) ambele maluri ale Atlanticului. Mă tem însă că nici acest roman, atât de problematic, nu va stârni în societatea românească dezbaterea atât de necesară şi că, la fel ca celelalte cărţi ale lui Alexandru Ecovoiu, va beneficia doar de un succes internaţional.
Dincolo de calităţile lor estetice şi de povestea în sine, romanele din ultima vreme ale lui Alexandru Ecovoiu au o calitate mai rar întâlnită la proză: aceea că îndeamnă la meditaţie, dau de gândit, te obligă să te poziţionezi şi să iei atitudine, în contextul foarte complicat al lumii contemporane. Prin aceasta romancierul român se află într-o companie foarte selectă, chiar în contextul mai larg, al scrisului european.
Alexandru Ecovoiu este unul dintre prozatorii foarte originali şi valoroşi ai acestui început de mileniu. Privit cu mefienţă superioară sau de-a dreptul ignorat de unii critici literari autohtoni, în vreme ce cărţile sale sunt traduse în tot mai multe limbi, acest autor are deja o operă care ar trebui analizată cu mult mai multă atenţie de cei care se ocupă de diversele clasificări şi ierarhii ale literaturii române. S-a vorbit în urmă cu câţiva ani despre nevoia revizuirilor în literatura română. Acum confuzia de valori mi se pare atât de mare încât s-ar impune măcar efortul unei organizări. În ambele situaţii astfel de demersuri ar trebui să aşeze la locul cuvenit şi opera foarte originală a lui Alexandru Ecovoiu."

Tudorel URIAN (Revista Acolada nr. 6, iunie 2012) 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu